نکات ایمنی محیط کار
رعایت نکات ایمنی از جمله استفاده از کفش ایمنی، عینک و ماسک شیمیایی احتمال آسیبدیدگی در شغلهای پرخطر را کاهش میدهد. هر سال در دنیا تعداد زیادی از افراد به علت حوادث محل کار دچار آسیب جدی شدهاند.
نقد و بررسی مفهوم HSE می پردازیم. آیا تابحال نام عبارت (HSE) به گوشتان رسیده است؟ این عبارت مخـفف شده ی سه عبارت (HEALTH) بهداشت ، (SAFTY) ایمنی و (ENVIORMENT) محیط زیست میباشد.(HSE) در ساده ترین شکل اینگونه تعریف میشود که مجموعهای از فرآیندها که خطرات احتمالی را برای یک محیط مشخص شناسایی کرده و بهترین شیوهها را برای کاهش یا حذف این خطرات اعمال میکند و همچنین کارکنان بخش مربطه را به جهت پیشگیری از حوادث، واکنش صحیح به حوادث آموزش میدهد.
اصلی ترین هدف (HSE) کاهش حداکثری اثرات نامطلوب صنعت بر محیط زیست و افزایش اثرات مطلوب آن به واسطه تأمین ایمنی همه جانبه کلیه کارکنان و همکاران سازمان ، تجهیزات و تأسیسات و به صفر رساندن حوادث و آسیب های ناشی از کار از طریق کنترل یا حذف شرایط ناایمن و ارتقاء سطح سلامت افراد از طریق اعمال راهکارهای کنترلی مدیریتی ، مهندسی و اجرایی در کلیه سطوح سازمان است.
بهداشت
سازمان بهداشت جهانی WHO ، سلامت را رفاه کامل جسمی ، روانی ، اجتماعی و نه فقط نبود بیماری می داند. اصلی ترین هدف بخش بهداشت حفظ و ارتقای سطح سلامت کارکنان میباشد: زیرا این نیروی انسانی متخصص و سالم است که می تواند توسعه پایدار را تضمین کند و فراهم کردن این شرایط ممکن نیست مگر آنکه اجرای ضوابط بهداشت در فرآیندهای کاری در جامعه نهادینه گردد.مهم ترین اهداف بخش شامل: بهبود و حفظ کیفیت سلامت جسمی و روحی شاغلی در کلیه بخش ها، مراقبت و فراهم اوری شرایط مناسب برای شاغلینی جان آن ها به علن کار در فضا های پرخطر تحت خطر است، مراقبت از شاغلینی که عوامل زیان آور، سلامت آنان را در محیط کار تهدید می کند.
ایمنی
براساس گزارشات سالانه تعداد زیادی کارگر جان خود را براثر حوادث ناگوار در محیط های کاری پر خطر و غیر استاندارد از دست میدهند.ایمنی محیط کار عبارت است از فراهم آوردن شرایطی که از بیماری ها و حوداث ناشی از کارها و فعالیتهای صنعتی جلوگیری میکند.اهداف بخش ایمنی: تامین امنیت جانی کارگران و افرادی که در محیط های کاری پرخطر مشغول به فعالیت اند، استفاده از تجهیزات حفاظت فردی و حذف منابعی که ایجاد خطر میکنند و جایگزینی منابع کم خطر به نوعی که بر فرآیند کار لطمه ای وارد نکند، قرار دادن منابع خطرساز در محدوده های بسته ای که تعداد افراد در معرض را به حداق ممکن رسانده و یا حذف نماید، استفاده از وسائل حفاظت فردی و برگزاری دوره های اموزش جهت اموزش نکات ایمنی و ضروری در محیط های پرخطر.
محیط زیست
امزوزه به موازات رشد صنعت و تکنولوژی و تاثیر قابل توجه آن بر محیط زیست، مسئله ی آلودگی محیط زیست اهمیت دوچندان یافته است. همانطور که پیش تر گفته شد یکی از اهداف اصلی HSE کاهش حداکثری اثرات نامطلوب صنعت بر محیط زیست و افزایش اثرات مطلوب آن به واسطه تأمین ایمنی همه جانبه کلیه کارکنان و همکاران سازمان ، تجهیزات و تأسیسات میاشد.
از جمله فعالیت های بخش محیط زیست در مدیریت بهداشت، ایمنی و ومحیط زیست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• جلوگیری از ورود پساب ها به محیط زیست
• رعایت استانداردهای مربوط به آلاینده های آب ، خاک ، هوا و صوت
• رساندن سطح فضای سبز در کلیه واحدهای صنعتی و تولیدی
• استفاده بهینه از مصرف سوخت و انرژی
• برگزاری دوره های آموزشی در جهت ارتقاء سطح دانش زیست محیطی کارکنان و آشنایی با دستاوردهای نوین در این زمینه
چرا (HSE) از اهمیت بالایی برخوردار است؟
طبق آخرین آمار به دست رسیده توسط سازمان بین الملل سالانه بیش از دو میلیون کارگر بر اثر حوادث و سوانح شغلی جان خود را از دست میدهند. همچنین بهداشت و ایمنی ضعیف در محیط کار در بسیاری از موارد منجر به بیماری، جراحت و حتی مرگ کارگران شده و به دنبال باعث باعث خسارات جبران ناپذیری از جمله تعطیلی موقت یا گاها دائمی محل کار به دلیل نقض قوانین بهداشتی و ایمنی توسط کارفرما میشود. با توجه به تحقیقاتی که تا کنون در این زمینه صورت گرفته است، توجه به اصول ایمنی و سلامت کار نقش زیادی در کاهش زیان های اقتصادی واحدهای صنعتی داشته است. مثلاً در آمریکا یکی از واحدهای صنعتی توانست با اجرای برنامه های ایمنی و سلامت کار 132 روز غیبت های کاری را کاهش دهد و از میزان حوادث و بیماری هایش به طرز چشمگیری بکاهد.
اهداف و مزایای به کارگیری قوانین (HSE) در محل کار
رعایت قوانین بهداشت و ایمنی در محل کار ارتقا سطح کیفی کاری را هم برای کارکنان هم برای کارفرما به دنبال دارد؛
برای کارکنان موجب افزایش روحیه کاری و به دنبال ان افزایش کارایی، کاهش حوادث ناگوار در محل کار و ایجاد فضای امن کاری همچنین برای کارفرما افزایش بازدهی و و افزایش کیفیت کاری، کاهش ضایعات محصول و کاهش مخارج غرامت را به دنبال دارد.
عدم رعایت قوانین (HSE) در طولانی مدت در محل کار کارفرما را با عواقب احتمالی به شرح زیر روبه رو میکند:
• پرداخت جریمه های سنگین
• از دست دادن اعتبار کاری
• کاهش درامد
• تعطیلی محل کار
اوصول مدیریت بهداشت و محیط زیست:
• ایجاد یک ساختار مؤثر
• تعهد عملی مدیران به رعایت ایمنی و بهداشت
• برقراری ارتباط با کارکنان براساس دانش و داده های واقعی
• مشارکت کارگران در حل چالشهای ایمنی
• بکار گیری مدیریت ایمنی و بهداشت و محیط زیست با تصمیمات تجاری
• شناسایی و مدیریت ریسکهای ایمنی
• تسهیل ارتباط کارکنان با مدیریت
• نظارت منظم، گزارش و بررسی عملکرد
هنـوز دیدگاهی ثبــت نشــده
اولیــن باشــید شــما